Sosial status å dra til fjells i påsken?

Føler du at du må gå på ski i påsken? Og om du så går på ski, er det av fri vilje fordi du synes det er sykt kjekt eller fordi du føler et lite indirekte press? At du må for å ha en viss sosial status, at for å være en del av felleskapet så må du liksom like snø, ski, hyttekos og skigåing? At hvis du ikke poster bilder fra at du gjør dette i påsken så skiller du deg ut og er den kjedelige?

Er man liksom en «ekte» nordmann om man bruker påsken til å dra til fjells, drikker solo og pils i hytteveggen og spiser kvikklunsj på tur?

Føler du deg eksludert og ensom om du ikke gjør det? Og en liten opplevelse av å ikke bli like godtatt og likt av vennegjengen og samfunnet?
Er det perfekte å gå på ski? Alle vil jo være så flinke, i dag, speiler det igjen i skigåing og ha hytte på fjellet i påsken også?

For å si det rett ut er jeg ikke noe fan av skigåing. Jeg fikk min dose som barn. Helt frem til jeg var 17 så sa det stopp på 12 timers turer fra min side. Da klarte jeg ikke mer, fikk det langt opp i halsen, det var ikke lenger gøy.

Egentlig hadde jeg aldri syns det var kjekt å gå så ekstremt lange turer, men ettersom det er noe foreldrene mine elsker, å gå utenfor løyper på fjellski i fra tidlig morgen til kveld, og ikke kan få nok av så måtte jeg jo være med. Jeg hadde ikke noe valg. Men fra jeg var 17 så hadde jeg det, og siden den gang har jeg vel kun hatt ski på beina omkring 15 ganger. Altså på 11 år. Yikes. Litt trist, men jeg savner det ikke. Det sitter fremdeles i beina, og har ikke noe problem med å gå fort verken opp og ned. Men det frister ikke. Aner ikke om det blir noen turer her på fjellet denne gang, egentlig litt delig at formen ikke enda er helt tilbake fordi da kan jeg ta det med ro litt til og være en av de få i hyttefeltet som går tur til beins.

Hva gjør du i påsken? Tenker du over dette du også, eller ikke? Det viktiste er at man er med de man er glad i, om man er så heldig å ha noen bra folk rundt seg. Samme hvor man er eller hva man gjør så lenge man får slappe av og kost seg ❤  Enig?

Se min aller første egne film under om temaet!! Be gentle 😀 Dette klippet er langt i fra perfekt, men om jeg skal chase det perfekte, så kommer jeg aldri til å få lagt ut noe i det hele tatt. Det er først når man setter i gang, prøver og feiler, det er da man kan kommer nærmere å mestre faget. Så helt ærlig, så føler jeg meg langt i fra raw og ekte i klippet, det kjentes litt unaturlig å skulle snakke helt alene rett i kameraet, jeg er liksom vant til å gjemme meg bak et intervju-objekt, men nå har jeg bestemt meg for at jeg skal lage litt videoer hvor bare jeg snakker. Wish me good luck!!
+ BEKLAGER TYGGISEN! Aldri mer. Og vinden, den skal jeg se om jeg får dreisen på også.

Hva synes du om videoklippet mitt? Er jeg inne på noe? Eller bør jeg slette det? :p

video:Sosial Status: Pa?skefjellet?
 

Følg meg på Instagram: Yrjaoftedahl
Facebook: Yrja
Youtube her: Yrja Oftedahl
Snap: Yrpssss
Webside: www.yrjaoftedahl.com

 

Jeg prøver meg som talkshow-vert :)) Tema: Fremtiden

Fra Office X serien i regi av innovasjon Norge, NHO, Civita, Finans Norge etc.. (SÅ glad ble jeg da jeg fikk den muligheten <3 :D)

Jeg har alltid drømt om, siden jeg var liten, å lede mitt eget talkshow. Etter å ha vokst opp med Skavlan, The Oprah Show, David Letterman ++ så kjente jeg innerst inne at det var en rolle jeg ville trives godt i. Og i fjor, da fikk jeg muligheten for alle første gang i Office X serien, det ble med den ene gangen, men jeg vet at i fremtiden så vil den drømmen komme til live igjen. Det skal jeg få til!

Temaet på talkshowet:

Digitaliseringen av det norske jobbmarkedet, hvordan vil det se ut i fremtiden, hva skal vi jobbe med? Vil robotene ta over jobbene våre?

Showet gikk live på facebook, so not cutting done! Tenk, mitt første show måtte jeg gjøre live, ingen øvelse hadde jeg fra før! DET var mestringsfølelse, og jeg ELSKET det. Man kan alltids bli bedre selvfølgelig, man må bare gjøre det mange ganger.

Dette er en samtale mellom de fremste innenfor fagfeltet i Norge. Anders Lier fra Nordic Impact, fantastiske Elin Nørve, fra Future Leaders og fjorårets kuleste dame Silvija Seres, matematikker, podcastvert og medlem i sånn hundre styrerer.

Jeg digger disse menneskene, de er venner av meg alle sammen og inspirerer og motiverer meg på det aller høyeste!

Det varer i 30 min så du trenger så absolutt ikke se hele, men det er ganske interessant om du ikke kan noe om det fra før 🙂

Men om du ser litt; hva syns du? Synes du temaet er interessant? Er dette noe du tenker på? Eller aldri har tenkt på? Synes du jeg passe til å være vert? (vær snill, man er alltids dårlig helt i starten :P)

Enjoy!
klikk på videoen under!
!video:TALKSHOW: Hva er det du skal jobbe med i fremtiden? (Office X)


Følg meg på Instagram: Yrjaoftedahl
Facebook: Yrja
Youtube her: Yrja Oftedahl
Snap: Yrpssss
Webside: www.yrjaoftedahl.com

Sammen står vi sterkere <3

Christina – Kirsebærhagen / Yrja Oftedahl / Anne Brith /  Stine – Speiltvillingene / Christina – Konatil

 

“Each one of us can make a difference, but together we make a change!”

So true!
Jeg spiller videre på blogginnlegget Anne Brith Davidsen delte tidligere i dag“Når sterke kvinner samles”.

Helt fra jeg var liten har jeg vært opptatt av samhold, av å føle og skape tilhørighet til menneskene jeg og vi er rundt. Jeg er ikke av den sjenerte typen og har prøvd å inkludere de fleste jeg har kommet over. Jeg passer alltids på å introdusere alle til hverandre sånn at ingen skal føle seg eksludert, og om venner av meg som møter andre venner av meg, blir venner på privaten også blir jeg overlykkelig!

Jeg har alltids prøvd å støtte og hjelpe alle jeg kan så godt det lar seg gjøre, men har ofte blitt møtt med mosatt handling fra andre, spesielt kvinner. Jeg har opplevd å bli baksnakket, snakket ned til, og blitt satt kjepper i hjulene på fra andre kvinner, men har heldigvis klart å bare le og gått videre, men det vet jeg ikke er tilfelle for alle. Jeg sitter ofte å tenker på, hva får disse damene egentlig ut av det? Jeg hadde ihvertfall blitt ulykkelig av å gjøre en annen trist og lei seg, det der står ikke jeg inne for.
Det virker som om vi kvinner har en innebygd konkurranse tendens mot hverandre, hvor kommer den fra? Gutter og menn har alltids den støttende “broh” måten å være på mot hverandre og dolker hverandre sjeldent i ryggen, og vet at det er sammen vi kan klare det meste. Hvorfor er dette ikke impritet i oss kvinner, dette samholdet?

VI får jo høre at vi kvinner er så empatiske og tar vare på hverandre, men hvorfor er det bare sånn når det kommer til nære venner og familie? Hvorfor elsker vi å baksnakke og ødelegge for hverandre? Eller, liker vi egentlig å gjøre det?  
Jeg synes slett ikke det er rart at vi kvinner har blitt holdt nede så lenge, fordi ikke bare blir vi tråkket på av menn, men av kvinner også! Hvorfor har kvinner hatt en tendens til å bare tenke at det er plass til noen få på toppen? At man skinner sterkest alene? Hvor har vi det individualistiske tankesettet fra?
Ja vi vokser opp og lærer oss raskt at man får ros når man klarer noe alene “å, så flink du er, klarte du det helt alene? Wow”. Men jeg trodde vi ville hverandre vel?

Denne “kulturen” må endres, og det kan vi “dessverre” kun gjøre sammen! Vi må tørre å stole på hverandre igjen, tørre å komplimentere, like, følge, tagge,  introdusere hverandre, snakke hverandre opp og jobbe sammen mot felles mål! We can do it!

Heldigvis etter #MeToo kampanjen så virker det som noe er på vei til å snu, awarenessen om at vi må stå sammen for å endre verden slik vi ønsker den begynner å tre i kraft.

Nå nylig ble jeg med i EgmontPEOPLE og er nå en del av et nettverk av noen inspirerende, smarte og modige damer, og jeg føler allerede veldig inkludert, dette pga herlige Anne Brith Davidsen (som er en utmerket Community Manager ) som tar fasciliterings ansvar.
Jeg føler at man begynner å ta mer bevisste valg og ansvar ovenfor hverandre generelt, særlig damer, og det er så beroligende, og ikke minst GØY! Hvis vi inkluderer og åpner opp, tenk hvor mye kult vi kan gjøre da!

Jeg gleder meg til vi kan ha en EgmontPeople dag hvor vi inviterer alle dere 😀

Husk at happiness and success er smittsomt, så det er viktig å være og lage inspirerende og sunne miljøer hvor man føler at man hører til og har en stemme.
Tenker du over hvordan menneskene rundt deg påvirker deg? Hvordan er menneskene du er med? Negative, positive? Glade? Syke? Klagende? Triste?
Jeg vet ikke med deg, men det gjør meg ikke lykkeligere eller til et bedre menneske av å ha negative, klagende og sure mennesker rundt meg, som ikke følger drømmen sin eller bidrar til at verden blir et bedre sted..

Om du ikke har positive mennesker rundt deg som løfter deg videre, skriv gjerne til meg! I’d love to be you friend 😀 Det er så viktig å ha gode mennesker rundt seg som vil en vel, det har alt å si. 
Dette er faktisk sant: “You are the average of the five people you spend the most time with” Jim Rohn.
Jeg liker 
bedre denne måten å si det på “You are the average of the five people you associate the most with”, som Tim Ferriss formulerer det.

Altså, det er viktig å tenke seg nøye gjennom hvilket venner man har og hvem man omgås med, det definerer livskvaliteten!

Forresten, hvem skal du løfte opp i dag?! 😀


Dagens lille uferdige krabat


Følg meg på Instagram: Yrjaoftedahl
Facebook: Yrja
Youtube her: Yrja Oftedahl
Snap: Yrpssss
Webside: www.yrjaoftedahl.com

Bygger du en “katedral”?

Podcaster er noe som spilles i ørene mine hver dag, whenever I am commuting either Tim Ferriss eller The Model Health show is playing. Jeg hører også på lydbøker, men det er podder det går mest av. Lydbøkene kan jo vare opp mot 8-10 timer.. Og det er en litt overhveldende tanke noen ganger.


I dag hørte jeg på en episode med Tim Ferriss, hvor gjesten fortalte en utrolig fin historie som sier mye om hvor viktig det er med mening i jobben, og det man gjør. Tenkte jeg skulle poste den inn her.

Bygger du en “katedral” i din jobb? Føler du mening i ditt arbeid, eller er det bare noe du gjør for å tjene penger eller fordi du ikke vet om noe annet? Eller kanskje du ikke helt tørr eller vet hvordan du skal gjøre det du egentlig vil?? Skriv gjerne til meg. Jeg vil gjerne høre! Og har noen tanker og tips til hvordan du kan ta skrittet ut mot et liv med purpose og passion og motivasjon, ettersom jeg har vært i startup miljøet i snart 7 år 🙂

Følg meg gjerne på instagram eller facebook også! For litt andre oppdateringer 😀

Klarer vi å løse god helse målet? :D

Hei og god lørdag!

I går hadde jeg en fin og lærrerik dag, etter facebook workshoppen med Anne Brith Davidsen bar det bort til FOLK Oslo På Youngstorget for å angripe God Helse målet, til FN. #Sustainabilitygirl …

Som dere kanskje har fått med dere(?) så lanserte FN i 2015 noen ganske så hårete mål med frist til å oppfylles innen 2030, altså bærekraftsmålene. Det er rundt 5000 dager til og vi er temmelig langt vekke fra å nå dem. Men samarbeidstiltak som blir satt i sving i disse dager kan bidra til at det faktisk kan gå og tillegg til eksponesielle teknologier.
FOLK Oslo, er et sånn et tiltak som Trigger Oslo og Trigger X står bak. Det åpnet i Februar og jeg var en av de 40 (heldige) founding members, med bla Head of Innovations IBM og en haug med talentfulle mennesker(tydeligvis har jeg noe å bidra med 😀 ). FOLK er en problemløsnings hub hvor man skal ta for seg alle FNS 17 bærekraftsmål og utvikle løsninger som skal munne ut i selskaper. Også er det medlemmer med og andre som ønsker som skal være med å finne disse mulighetene. FOLK består av en gruppe mennesker over 120 for øyeblikket (vokst fort) hvor aller er fra forskjellige bransjer og industrier. Alle har ulike vinkler og kompetanse å tilby og det er unikt. Vanligvis så har det jo vært sånn at kun det kun foregår samarbeid innad i samme bransje eller industri. Så dette er unikt foreløpig, men et VIKTIG skritt videre for at verden skal gå i riktig retning.

FOLK Oslo på Youngstorget (mer tekst under bildet)

Jeg er plassert i en liten, men kjempe bra gruppe, med Amund Bjørklund, Renate Fossum, Helga Øvsthus Tønder og Terje østensen. Det er FOLK oslo som har satt oss i samme gruppe i utgangspunkt med at de tenkte vår kompetanse og personlighet ville matche. Og det gjorde det. De andre sa at de har aldri hatt så produktive møter, og det er jeg forsåvidt enig i, vi tenker ganske likt og det ble dermed det lett og jobbe sammen på knapp tid.

Det kule her er alle har så forskjellige bakgrunner og vinklinger; Amund Bjørklund har kompetanse fra musikkindustrien, har har bodd flere år i Los Angeles, vært idol dommer og partner med Espen Lind. Renate Fossum started Stargate Media, og har jobbed med VR i nesten 10 år, og har jobbet bla med Rihanna, Jay Z osv. Helga Øvsthus Tønder jobber med socialt entrepreneurskaper, Terje Østensen software ingeniør og jobber med å utvikler selskaper.

Så, God helse, etter to workshopper over to dager er vi kommet frem til at vi skal ta for oss demens etter som der er det en kommersielt perspektiv og det er ganske aktuelt per dags dato og fremover. hver 3 sekund er det en som får diagnosen demens, og det blir stadig flere. Demens kommer med alder dom. Jo lengre vi lever jo flere får demens. 
Så, hva skal vi gå for? En kur? Noe som gjør det bedre for de som allerede har demens? Noe som gjør det bedre for pårørende? Eller for helsesystemet? Eller skal vi kanskje bygge en demensby sånn som den som er planlagt på Tøyen og tenke mer på systemer i samfunnet?

Dette blir spennende. Ila April skal vi kommet med et konsept som vi skal se om noen ønsker å ta videre. Vi som har utviklet det får eierandeler, men så skal FOLK finne menensker som ønsker å etablere selskapet og dra det videre. Det er en helt ny model FOLK eksprimenterer med så tiden vil vise hvordan dette blir i praksis.

Vil vi løse dette målet tror du? 😀

BTW, dette, altså FOLK, er for alle som ønsker å bidra til at Oslo, og verden skal bli et bedre sted å leve! Tenker du noen gang på at du skulle ønske du kunne bidra, men ikke vet helt hvordan?? Da er FOLK absolutt noe for deg! Kommenter eller skriv meg en mail. Hadde vært sykt hyggelig om du ville joine 🙂

PS: Snart skal jeg lage med en Facebook account, må bare kvinne meg litt å massivly brande meg selv 😛 Så da kan du følge meg der også!

Ha en fin lørdag!

Anne Brith Davidsen The Facebook Rockstar


I dag ble vi i EgmontPEOPLE invitert av magiske Anne Brith Davidsen til en liten (men skamløs) Facebook Workshop(Bilder kommer senere). For å si det sånn fikk jeg oppgradert kunnskapen min ganske så mange hakk. Det var mye jeg kunne, men fy fader hun tok kaka. Beinhard strategi, alt er gjennomtenkt bak hennes brand, stålkontrol!

Jeg ble utrolig imponert, og tror at fra og med i dag så er hun min største inspirasjonskilde her i bloggverdenen, når det kommer til å tenke business. Ikke bare er hun smart, men hun er skikkelig kul i tillegg!

Helt siden jeg opprettet bloggen min her inne på blogg.no har jeg prøvd å knekke min egen kode her inne, det er vanskelig ettersom jeg har blitt godt vandt til å skrive på engelsk og i litt mer tungt og teknisk stil. Jeg tenker at for at det skal bli interessant for folk flest, så trenger jeg å skrive enklere og mer dagligdags, om meg og mitt liv, min måte å se ting på. Hmm.. Dette blir spennende! Jeg har alltids synes det har vært vanskelig å promotere meg selv når jeg ikke helt har funnet min formidlignsmåte men, det synes vel egentlig alle i begynnelsen. Det er ved å begynne å gå at veien åpner seg.

Jeg må nå bli som Anne Brith, jepp. Anne Brith, Here I come <3

Annebrith.no stod for heftig Facebook for business opplæring.​video:IMG_3090

Train your brain for well being

Jeg antar at folk flest trener eller beveger seg litt mer enn vanlig minst 1 gang i uken, noen trener gjerne flere ganger i uken? Om jeg da spør hvor ofte trener du hjernen din? Hva sier du da? Og da mtp hvordan du har det? Har du noen øvelser du gjør for at du skal få det enda bedre? Jobber du kontinuerlig med å oppgradere deg selv?

Det er så lett å glemme hvor avgjørende tankemønstrene våre er for hvordan vi har det, det er jo ingen som forteller oss i skolen at det er noe vi bør forholde oss til og konstant jobbe med om vi ønsker å få det best mulig med oss selv. Vi vet at om vi ønsker å få en best mulig versjon av kroppen vår og fysisk helse så må vi spise sunt og trene. Men vet vi egentlig hva vi bør gjøre for å få en sunn hjerne? Det innebærer trening det og, mental trening. Selvfølgelig hjelper det veldig om man trener og spiser bra på hjernen, men det skal mere til for å nå toppen av well being psykisk for å si det sånn.

I dag var jeg med ei venninne til hennes første time hos psykolog. Det har tatt henne flere år med kamp for å endelig tørre å prate med noen andre. Hun har kjent på skyldfølelse, prestasjonsangst for livet generelt og følt seg mindreverdig og nærmeste ubetydelig siden ungdomskolen. Hun har tatt på seg all skyld og skam for at hun har det sånn selv. Hun setter strenge krav til absolutt alt, kravene kommer tikker inn kun minutter etter hun våkner, og det er krav som er så høye at de er umulige å nå, noe som da tilsier at hun går konstant å føler seg som en feil. Bare ved at hun reiser seg opp om morgenen er hun mislykket. 
Jeg vet at det er mange i dagens samfunn som sliter med angst i større eller mindre grad. Vi har alle fått det med oss at det er stress og press fra alle kanter, skole, familie, venner, sociale medier og media generelt. Man får ikke fred til å bare være seg selv. Man er på en måte aldri god nok.
Hva skal vi gjøre med dette da, nå når vi ikke enda har obligatoriske fag i skolen som tar opp temaene “hvordan å være et menneske”, hvordan ha det godt mentalt, skape gode relasjoner og dype samtaler etc.
Det eneste jeg kan si er at når det kommer til angst generelt, da er “gi blaffen” konseptet det som gjelder. Men, som vi alle vet er dette lettere sagt enn gjort. 
Man må øve, øve og øve, og når man øver blir man bedre, man må bare ikke skulke unna. 

 

Dette gjelder ikke bare de som har alvolige problemer, men alle. Vi går alle å har unødvendige tanker, forsvarsmekanismer, antagelser og uvaner som skjer på autopilot. Vi trykker oss ofte ned og skylder på endten oss selv eller andre. Vi tenker ikke over det en gang.

Men for å frigjøre mentall plass, få mer energi og overskudd, så er det alltids lurt å kontinuerlig prøve å bli den beste versjonen for og av seg selv. Det gagner alle, deg selv, vennene dine og familie og andre relasjoner.

Sett av like mye tid som når du trener fysisk til å trene deg mentalt. Det vil gjøre underverker og å leve i nuet og ha det godt vil bli et faktum, ikke bare lenger en joke.

Husk at alle problemer gir oss muligheter. Vi blir guidet av utfordringer mot riktig rettning. Det er det beste med “motgang”. 

Jeg hørte i dag et quote som går slik

“Everytime you point your finger at something or somebody, remember that three fingers points back at you”

Wow. Illustrerende. Husk, det nytter ikke klandre andre, som regel er det opp til deg om hvordan du reagerer på omgivelsene rundt deg, og hvordan du tar det.
Det er jo litt relieving og det, å vite at du er nøkkelen som kan hjelpe deg selv til et bedre liv! 

Så altså, med andre ord; Go train your brain!

Hva kan du tilby til livet?

 

Det er lett å tenke og tro at ved å vente så løser ting seg av seg selv, og at vi vil oppnå de vi ønsker. Men å forvente at livet skal servere deg drøm etter drøm på sølvfat, nei da tenker jeg at man rett og slett kanskje ikke har beina så godt plantet på jorden som man kanskje skulle tro… Eller?
Anbefaler å benytte seg av perspektivet; hva kan jeg tilføre livet mitt i dag, enn at hva vil livet mitt gi til meg i dag. Man har faktisk selv et stort ansvar for egen velvære. Man har valg. Om man ønsker at ting skal gå riktig vei, må man handle strategisk. 

Så, what can you offer life today, tomorrow, at this very moment and so forth?

What? Den Fjerde Industrielle Revolusjonen?

Det er nok mange av dere som har hørt at vi beveger oss inn i en ny tid, og at det som vi er midt oppi nå kalles den fjerde industrielle revolusjonen. Det digitale skiftet, hvor teknologi er på vei til å infiltrere alle bransjer og industrier. Hvor kunstig intelligens vil ta over jobbene våre og hvor nanoteknologi, 3dprinting og hjerneforskning vil gi oss en virkelighet som tidligere har vært helt utenkelig og utenfor rekkevidde av fantasispekteret vårt til og med. Verden vil bli snudd på hodet, og ganske mange henger ikke med på hva det vil bety for oss. De fremste forskerene og pioneerene kan heller ikke svare på akkurat det, men noe som er sikkert er at vi alle bør henge med i svingene og ta forebehold om disse endringene, hvis ikke vi gjør det er sjansen for at samfunnet kan bevege seg i feil retning ganske så står. Men hvordan skal vi kunne henge med om det ikke er noe sted å lese om dette?

Du kan endten følge med på bloggen min så klart (moaha :D) både denne og min engelske www.yrjaoftedahl.com , ellers finnes resursser og nyhetskilder på internett som Futurism, World Economic Forum, ScienceAlert for å nevne noen.

Videoen under her er helt enkel kun på litt mer enn 1 min, videoen under den er litt mer forklarende. Se gjerne begge 😀 Og den teksten her, som er like lang som en bok og i to deler, av Tim Urban på bloggen Wait but Why MÅ leses. Den er så eye-opning og enkelt skrevet at alle kan få en a-ha og oh shit opplevelse, men en underholdende måte. Read here 😀