Jeg tester selvkjørende buss!!

Mornings!

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en av mine Office X videoer(NHO, Innovasjon Norge, Civita, Virke, Finans Norge  ++ kampanjen), du kan se flere på Youtube kanalen min her

Jeg var så heldig å få reise litt rundt og intervjue mennesker som driver med spennende prosjekter, samt prøve nye teknologier. Så, i denne videoen fikk jeg teste den første autonome bussen hos Forus PRT i Stavanger. Det kjedelige var jo selvfølgelig at den kun går 20 km/t. hehe. Men satser på at innen 5 år så ser vi flere av disse bilene rundt omkring, bare i litt høyere hastighet. Da blir veiene mye tryggere, no human errors!

Watch and enjoy  😀 Og følg gjerne YouTube kanalen min :)

 

Følelser, hvorfor snakker vi så sjeldent om det?

Halla!

Jeg som, 1 million andre mennesker på denne jord(i følge instagram), digger Ulrikke Falch. Og jeg elsker konseptet rundt den nye podcasten hvor hun tar opp ting som er vanskelig, lite snakket om og mulig litt tabu. Jeg har fremdeles ikke hørt på den(embarassing yeah I know) men impact, det har den gjort på meg. Uansett hvor radikal hun kan være i meningene sine, så er budskapet viktig, mener jeg. Det er ting som vi TRENGER å høre. Den ga meg ihvertfall inspirasjon til å kjøre på med et følelsesinnlegg. 

Jeg har alltids vært interessert i følelser, fordi det har lært meg å kjenne mennesker bedre. Og mennesker, det er jeg glad i!
Jeg har vært opptatt av å kunne hjelpe folk, og få folk til å føle seg best mulig og at de betyr noe samt er respektert og verdsatt i mitt nærvær. Så, å lære meg å forstå kroppspråk, ansiktsmimikk og tonefall har vært ganske så aktuelt. Jeg vet hvor fælt det går an å ha det og jeg vet hvor fæle mennesker faktisk kan være mot hverandre, og jeg skal ikke vær en av dem som ødelegger dagen til noen ihvertfall, dem er det faktisk nok av.

MEN, hvorfor har jeg måtte observert og lært dette selv for å få muligheten til forstå det? Hvorfor har vi ikke f.eks et så (essensielt spør du meg) fag på skolen som utdanner og gir oss et språk på hva det innebærer å faktisk være et menneske? Hvordan å cope med seg selv og hvordan håndtere følelser og tanker på best mulig måte. Hvordan å skape gode relasjoner og ha gode samtaler? Hvordan behandle og forstå andre og hvordan å få andre til å føle seg vel?
Det er jo umulig å lære dette av foreldrene våre når de ikke har peiling på hvordan å snakke om det selv. Det er vel basically derfor vi ikke snakker om det med venner heller. Vi tør ikke fordi vi vet ikke hvordan, og vi har ikke engang ord på hvordan det kjennes inni oss selv.

Vi har aldri gjennom oppveksten, ihvertfall ikke oss fleste, fått informert om at vi ikke skal tro på alt vi hører i hodet og føler i kroppen. Det er mye tullball ute og går inne oss alle, evolusjonen har nemlig designet oss til å overleve, ikke til å være lykkelig. Det vil si at vi konstant ser etter farer, vi er hele tiden på utikk i at noe vondt skal skje. Så, bare et litt rart blikk som vi opplever fra en kollega, eller en merkelig settning fra noen vi kjenner kan få oss til å gå i fight and flight mode, fordi det er rett og slett de eneste farene vi har, ihvertfall her i vesten, å ikke bli likt av andre. Vi har mat på bordet, vi har tak over hodet, varme gode klær og måter å transporteres hvor enn vi måtte ønske. Vi har alt. Ikke en eneste løve eller bjørn lusker rundt hjørnet for å ta oss. Så, da er det andre steder vi leter etter farer, og det er da frykten for å ikke bli likt, bli utstøtt som er den aller største, for de fleste.

Og, det er så lett å få den følelsen, fordi vi har alle forskjellige perspektiver på verden, vi har hatt forskjellig barndom, gått på forskjellige skoler, møtt mange eller få mennesker gjennom vårt liv, vi har kanskje ulik kultur, religion og snakker ulikt språk, vi har bodd i forskjellige byer og noen har kanskje aldri blitt utfordret kulturelt. Det er så mye som spiller inn på hvordan vi tolker andre og tolker relasjoner. Kanskje vi har negative assosiasjoner til enkelte ord, hendelser, klær etc. Alt bygger vi relasjoner til enten positive eller negative, enten bevisst eller ubevisst, og kanskje til og med når vi da kommer i en ukomfortabel situasjon hvor vi ikke har opplevd noe lignende så tar vi på oss redselsbrillene fordi vi aner ikke hvordan å roe oss selv ned til å takle situasjonen.

Følelser er så viktig å snakke om dersom vi skal ha det godt med oss selv i alle situasjoner, og sammen med andre!

Det er på tide at vi tar kontrollen tilbake og starter å snakke om hvordan vi har det, sånn egentlig, med hverandre. At vi tør å hoppe over hinderet. Det vil benefit us big time ved at vi kan forstå oss selv og andre bedre, så slipper vi kommunikasjonsproblemer i kjærlighetsforholdet og familierelasjoner osv og at tankene våre surrer fordi vi lurer på om vi gjorde noe feil.

Klarer vi det?

Supermennesker!

Under er en video om top 8 Human Augmentations som er released for public per dags dato. Jo bedre og bedre teknologien blir jo mer power humans kan vi bli!! Etterhvert så er det faktisk ikke mye vi ikke kan fikse og lage en løsning på. Dette er en av grunnene til at jeg er helt oppslukt i teknologi, jeg ser at vi går mot en tid hvor vi mennesker kan få det bedre. Syke kan bli “friske” etc. Tenk hvor langt vi er kommet med denne type løsninger om 20 år? Teknoligen utvikler seg jo eksponensielt, altså dobbler seg for hver gang. Eksempel; 30 vanlige skritt er 30 skritt lenger borte i gaten, og 30 eksponensielle skritt er 2,5 ganger rund jorda! Unbeleavable pace!!

I videoen kan du se noe av det vi mennesker har utviklet foreløpig: en ekstra tommel, fargebriller, en tattovering som kan styre smart-telefonene din, personer som ikke kan bruke hendene sine kan nå ved hjelp av gummifingre, og du kan sette en headphone i øret som oversetter umiddelbart uansett hvor du er og hvilket språk. ++ The future is Wild!
Sjekk videoen under.

Enjoy!

Blåmandags-inspirasjon: tre kvinner som motiverer meg!

 
Direction is more important than speed.

That feeling when you know that the day went by and you did nothing. Or at least not enough to be proud of your self for. But, I’m here to tell ya; BE PROUD ANYWAYS! Humans are not robots, we are not made to perform our best every single day. We need to calm down and give ourselves breaks. Life is hard, for all of us. And not being able to acknowledge, accept and be ok with that we all do have days where we get nothing done will just lead you down the rabbit hole. Superhumans do not exist, you are as super as anybody else! Reminder: Keep your eyes on the prize, not the pace.

 
What do I do to stay motivated on such days? I turn to power women!! (and of course sometimes, men) 
 
First out:

1. Delaney Glazer, Dancer in LA.
This woman is fierce. She is a real BEAST! Er det noe som kan få meg ut av en  litt sånn regntung mandagsfølelse så er det hu dama i videoen under her, .
Hun holder til i LA i  dansemiljøet der, og er bare helt rå, jeg har fulgt henne på instagram i et par måneder nå, og følgerne har økt eksponensielt. Da jeg startet å følge henne hadde hun “kun” 200k og noe. Og nå er hun ikke langt fra 1 Mill virker det som, ettersom Cara Delevigne OG Nelly repostet henne i går. 786k er det tallet nøyaktig, men tipper at om en uke så har hun rundet millionen. Pretty sure. Ganske inspirerende, å følge den reisen der. Hun har jo et enormt dansetalent, så det er ikke rart hun blir oppdaget, men hun jobber SVIN hardt for for det. Hun har faktisk danset sammen med Norske Mona Berntsen på Justin Bieber sin Purpose Tour. Spennende!

 
Hvis man jobber hardt og treffer en nisje og følger en visjon. Så tror jeg man kan komme langt!
Man må huske på at veien bak suksess frontes ikke like ofte, men det er den som gjelder, og den kan vær ganske slitsom og hard.
 
2. Liz Plank, Feminist video blogger and journalist @feministabulous
Hun her er fra NY og lager morsomt og smart innhold på sociale medier som stiller gode spørsmål vedrørende likestilling. Hun setter lyset på områder som vi vanligvis ikke tenker så mye over. Jeg digger det. Hun har også laget et Facebook Watch Show “The Divided states of Women” Kjempe bra. Sjekk henne ut her 🙂

 

3. Karlie Kloss, Gründer, Supermodell og sustainable world enthusiast

I dag oppdaget jeg hvor awesome Supermodellen Karlie Kloss faktisk er. Ikke bare er hun vakker, men hun er skikkelig kul og smart! Hun startet for litt siden summer campen sin Kode With Klossy, som gir jenter mellom 13-18 tilgang til å lære koding gratis i sommerferien. Yes you heard me GRATIS!  Og yes you heard me KODING! En supermodell som digger teknologi! Hvor kult er ikke det? Hun var gjest i en av mine favoritt podcaster, The Tim Ferriss Show, og det var veldig spennende å bli tatt med inn i hennes verden. Hun brenner for å hjelpe andre, gi folk muligheter og verktøy og gjøre verden til et bedre sted. Hun har brukt modell karieren sin til noe fornuftig nemlig å starte en gratis kode camp som heter “Code with Klossy”. Kunne nesten ikke tro at hun bare er 25 år, men det er hun faktisk! Her kan du høre episoden. Det er sånne rollemodeller vi damer trenger! Sjekk ut episoden her: 

 

Håper du fikk litt motivasjon for resten av uken! Disse damene er verdt å følge 😀

Folk Oslo & Demens

Demens gjengen, Renate fra Stargate Media, Helga, Terje, Amund og Mentiscura, Aldring og Helse og Noen As er å finne i bildet 🙂

Hey You Guys!!

Demens er samtaleemne som aldri før, og vi vet at med alderdomsbølgen som kommer om noen år vil demensutfordringene skylle over oss, men til tross for det så er det fremdeles lavstatus å drive med forskning eller arbeid innenfor feltet. Wait, what? Wtf?

I dag har jeg vært på FOLK Oslo (problemløsnings-hub for de 17 bærekraftsmålene til FN, Trigger som står bak) og jobbet med helsemålet, Good health for all. Som jeg har nevnt i tidligere innlegg har vi valgt å utforske demens ettersom dette er et ganske så drastisk voksende problem. Hvert tredje sekund(Say what?!!!!) blir det satt en demensdiagnose på verdensbasis og 71.000 nordmenn er rammet per dags dato. Og dette er ikke inkl. mørketall. Årlig blir 10.000 nye syke. Med demens kommer store ringvirkninger og i gjennomsnitt dør en som har fått diagnosen demens rundt kun 6-8 år etter diagnosen er satt. Man glemmer rett og slett å ta vare på seg selv, man vet ikke lenger hva det innebærer, og man kan bli full av angst og depresjon. Og man kan rett og slett dø av noe så enkelt som et fall fordi man glemmer å skru på lysbryteren om man står opp på natten. Eks. Hva om moren din eller kjæresten din plutselig hadde snakket til deg på et språk du overhode ikke skjønte, men så viste det seg at det var morsmålet ditt, det var bare språk-øret ditt som var blitt så kognitivt redusert at du ikke lenger klarte å forstå hva ordene betydde. Ekkelt? Hell yeah! Sånn kan personer soms har demens oppleve omgivelsene sine. Alle sansene eller bare noen kan bli out of place.
Demens følger med alderdom, og tenk nå når babyboomerne inntar pensjonst-tilværelsen for fullt. We are in for a wild ride både arbeids og kostnadsmessig, og foreløpig er det lite behandslingstilbud og tilrettelegging for pasientlivskvalitet, selv om det er et stort samfunnsproblem er det som jeg nevnte ovenfor fremdeles lavstatus å forske og jobbe innenfor fagfeltet. Det hadde jeg aldri trodd. Jeg fikk vite dette under research runden vi gjorde i dag samen med Aldring & Helse, Noen AS og Mentiscura.
Vi var så heldig at 4 fagfolk stilte opp for å gi oss input som vi var helt grønn på. Min gruppe på FOLK Oslo har begynt å leke med tanken om på lage en velferdsteknologisk løsning for å oppgradere dagligvelvære og livskvalitet til hver enkelt pasient.
Reminiscence terapi skal være veldig effektfult, særlig i form av musikk og bilder. Jeg var på en hjerneforskningskonferanse i Tucson Arizona for et par år siden, hvor de fortalte at den siste delen av hjernen til å bli angrepet av demens er den delen som behandler musikk. Så det sier seg jo selv at musikk ihvertfall er en god idé!

For å nå ut til flest mennesker og fortest mulig (pluss det kommerse aspektet) har vi valgt å dykke ned i Mixed Reality. Med fokus på Virtual Reality og musikk, og annen sansestimuli, og helst connecte en kunstig intelligence på selve treningen/opplevelsen. I gruppen vår så har vi både lang erfaring og bakgrunn med både VR og musikk. Så det er den perfekte kombo til å jobbe mot en sånn type løsning. Når man tenker skalerbar bedrift på kommersielt nivå så er det ganske lønnsomt også. Det begynte egentlig med at jeg kunne tenke meg å lage en app for empati-trening i VR med innebygd kunstig intelligence, som da utfordrer personen på det nivået den er på og trener personen opp deretter. Men det var et litt for bredt felt. Kanskje noe for deg? Hehe, noen må ihvertfall hive seg på den ballen der, fordi empati, DET blir populært det i de neste tiårene som kommer.

Men! Vi trenger folk til å bidra til å utvikle VR løsningen vår!! Vi er alle travle i fulltidsjobber, så FOLK oslo skal hjelpe til med å finne co-founders som kan dra konseptet videre. Er det deg? La oss gjøre det status å jobbe med demens, vi alle har stor sjanse for å få det, men ingen av oss ønsker å bli rammet, og da må folk forske på det!!!!
Hvor fantatsisk ville ikke det vært om det på hvert et aktivitetssenter, sykehjem osv fantes noen sett med VR briller, så kunne man bli tatt med på opplevelsestur tilbake til barndommen eller en annen periode i livet man husker. Nå sitter jo bare de som har demens forlatt til seg selv opp og ned på et gamlehjem. Det er ingensom har gått av det! Verken helsepersonell eller pasientene. Gud så forferdelig å ikke ha noe å fylle dagene sine med, små hverdagsgleder. DET er det vi ønsker å skape med dette. Et sted man kan glede seg til å være, et sted man kan føle seg godt og trygg. Skape noen lysglimt i den ellers så lange, grusomme og ubehagelige hverdagen.

Kjenner du noen med demens? Har noen i familien hatt det? Hva tenker du på når du tenker på demens? Er det tabu?

BTW: 6/10 pårørende til folk med demens blir syke. Things gotta change!

Join in, and let the movement begin!!

La oss gjør demens til et høystatus arbeidsfagfelt!! We’re in desperate need of you guys!!

 


Ta gjerne kontakt med meg på sosiale medier 😀 

Instagram: @yrjaoftedahl
Facebook: Yrja
Youtube her: YRJA
Snap: Yrpssss
Webside: www.yrjaoftedahl.com